obey-robots.txt
Navigatie
RSS Feeds
Articles Blog Downloads Forums News Web Links
Ad-Vertise.nl
Ad-Vertise.nl hoe werkt het? Registreer, selecteer "Advertenties Nederland" en maak een eigen tekst advertentie. Kies een ad formaat, pas de kleuren aan en plaats html code op je eigen website. Nu worden jouw advertenties vertoont op alle deelnemende websites die óók voor Advertenties Nederland hebben gekozen. Bekijk advertentie formaten.
Welkom op De VakBeweging
Wilt u een onderwerp starten of ergens op reageren? Registreer dan vrijblijvend een account.
Laatste 15 Forum bijdragen. Het complete overzicht staat » hier «.
  Onderwerp /      Laatste bericht
[Enquête]

Heeft de vakbeweging nog bestaansrecht?

« Ga naar bericht

De afgelopen decennia is de invloed van de vakbonden drastisch afgenomen. Dit komt onder andere door teruglopende leden aantallen en conflicten tussen vakbonden en bestuurders onderling. Om werk...

  De VakBeweging « Meer onderwerpen
: 5303
: 1
DeVaBe
23 Jun 2012, 19:10
Verwijs naar deze site
Plain Link: 
BBcode Link: 
HTML Link: 
Tweet over deze site | Deel op Facebook | Deel op LinkedIn
Geschiedenis van de vakbeweging
De eerste vakbonden ontstonden ten tijde van de industriële revolutie.

In België ontstond de allereerste vakbond in 1842: de ALCIT was een vereniging van typografen in Brussel. De ambachtslui in drukkerijen hadden een lange traditie van onderlinge bijstand. Tot het einde van de 18de eeuw werden die verenigingen "kapellen" genoemd. Begin van de 19de eeuw geeft de industrialisatie een enorme impuls aan het kapitalisme. De arbeiders werken voor minimumlonen en leven in ellendige omstandigheden. Uitbetaling van loon gaat in België tot 1887 meestal volgens het trucksysteem; de werkgevers betalen een gedeelte in natura. In Nederland is tot in de 20ste eeuw in de venerijen en de schoenindustrie gedwongen winkelnering schering en inslag. Stilaan vormen zich meer vakbonden, dikwijls in de vorm van bijstandskassen (mutualiteiten). Deze arbeidersorganisaties bestonden dikwijls op de rand van de legaliteit, maar in 1866 werd het toenmalige coalitieverbod (art. 415/416) vervangen. Vakbondsorganisatie werd vanaf dan mogelijk, hoewel stakingen nog steeds bestraft werden. Werkgevers maakten bijvoorbeeld zwarte lijsten met namen van voortrekkers van de vakbond. Wie op deze lijst stond, kon elders moeilijk nog werk vinden.

De eerste vakvereniging in Nederland was de Bredase vereniging van drukkersknechten Door Eendragt t' Zaam Verbonden (D.E.t'z.V.), opgericht in 1837.

De eerste vakbonden lagen aan de basis van het socialisme. Karl Marx en Friedrich Engels organiseerden vanuit Brussel een netwerk van arbeidersorganisaties die leidde tot de stichting van de Eerste Internationale.


Activiteiten

De vakbond onderhandelt namens de leden met de werkgever of daarvoor aangewezen partij, zoals de werkgeversvereniging, over collectieve arbeidsvoorwaarden. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: loon, vergoedingen, werktijden en rusttijden. Daarnaast kan de vakbond met de (vertegenwoordiger van) werkgevers onderhandelen over de werkomstandigheden en meer in het algemeen de rechten en plichten van de werknemers. Ook treedt de vakbond op om de belangen van leden te behartigen bij bijvoorbeeld ontslag en reorganisatie, en kunnen vakbonden (arbeids)juridische bijstand en advies geven aan hun leden. Ook komt de vakbond meer in het algemeen op voor de verdediging van de geldende maatschappelijke waarden en normen ten aanzien van mens en arbeid.
» DeVaBe op 23 Jun 2012, 18:54
Featured Members
Bertram
Lid
View this users profile

Date Joined:
13 Sep 2012
Last Visit:
Never
Gebruikers Online
» Gasten online: 2

» Leden online: 0
» Nieuwste lid: Bertram
Inloggen
Geef gebruikersnaam

WachtwoordNog geen lid?

» Registreer «
Als geregistreerd lid kunt u reageren en alle extra functies gebruiken.

Wachtwoord vergeten?
Verzoek nieuw wachtwoord.
Leden enquête
De VakBeweging is nodig!

Ja
Ja
100% [1 stem]

Nee
Nee
0% [0 stemmen]

Stemmen: 1
U moet inloggen om te stemmen.
Gestart: 23 Jun 2012
Shoutbox
You must login to post a message.

No messages have been posted.